Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

BADANIA NA OBECNOŚĆ ANTYBIOTYKÓW

Nawet znikome ilości antybiotyków w jajach mogą skutkować w niepożądany sposób na nasze zdrowie. Zatem obecność antybiotyków w produktach żywnościowych jest niedozwolona. Jest to standard, który przez naszą firmę jest oczywiście respektowany.

Antybiotyki, hormony, leki weterynaryjne bywają stwierdzane w środkach spożywczych w przypadku leczenia zwierząt hodowlanych bez zachowania odpowiedniego po terapii okresu karencji, po którym można dopiero dopuścić produkt do spożycia. Antybiotyki mogą pozostawać w żywności w wyniku ich stosowania w celach tucznych.

Konieczność wsparcia antybiotykami hodowli zwierząt wyniknęła przede wszystkim z jej intensywnej formy. Antybiotyki podaje się w celach leczniczych, przy zakażeniach ogólnych lub miejscowych w dawkach odpowiednich do wskazań lekarzy. Natomiast w sytuacji zagrożenia epizootycznego lub inwazji pasożytniczej, a także jako środki uspokajające, antybiotyki podaje się profilaktycznie, w dawkach wyższych 10-20 krotnie od dawek stosowanych jako dodatki do pasz. Do wymienionych celów - lecznictwa i profilaktyki, hodowli oraz przechowalnictwa- są również stosowane następujące antybiotyki: penicylina, nowobiotyna, erytromycyna, neomycyna, bacytracyna, nystatyna i chloramfenikol. Część wymienionych antybiotyków stosuje się w leczeniu ludzi. Szybko zwiększające zastosowanie antybiotyków w wielu dziedzinach życia i gospodarki ujawniło szkodliwe ich wpływ na zdrowie człowieka. źródło: nutrivitality.pl

 

BADANIA NA OBECNOŚĆ SALMONELLI

Kolejny standard wprowadzony przez Komisję Europejską wymusza prowadzanie podstawowych badań na możliwą obecność bakterii salmonelli w jajach. Pełny tekst dokumentu Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów Komisji Europejskiej: Klik!

Do bezpośredniego zakażenia bakteriami Salmonella człowieka przez człowieka dochodzi wyjątkowo rzadko np. w bardzo złych warunkach higienicznych. Dochodzi do niego zazwyczaj za pośrednictwem pokarmów. Salmonellozy należą raczej do tzw. chorób odzwierzęcych. Zwierzęta zarażają się np. spożywając pasze zanieczyszczone pałeczkami Salmonella. Stają się w ten sposób nosicielami. Następnie wydalają bakterie z kałem do środowiska. Do zakażenia produktów spożywczych dochodzi podczas uboju i przerobu mięsa, oraz podczas masowego przygotowywania żywności, np. w restauracjach, szpitalach, stołówkach, i innych placówkach zbiorowego żywienia. Bakterie Salmonella rozwijają się w produktach jeżeli zostały one zanieczyszczone tymi bakteriami. Prawdziwym rezerwuarem dla bakterii Salmonella jest drób. W zawiązku z tym często zakażone są także jaja. Poddanie jedzenia obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie) zabija bakterie Salmonella. Dlatego do zatrucia najczęściej dochodzi po zjedzeniu surowych lub półsurowych jaj. źródło: nazdrowie.pl